Uvs Aimag

Uvs Aimag ligger i det nordvestlige Mongoliet, hvor Altai, Turgen og Hangai bjergene mødes med Han Hökii bjergene, hvis toppe har evig sne.

Dette område strækker sig over 69.586 km² og ligger 1.336 km øst for Ulaanbaatar. Uvs Aimag deler grænse med Tuva Republikken i den sibiriske del af Rusland.

Uvs Aimag ligger mellem 3 andre mongolske provinser: Zavhan Aimag mod øst, Hovd Aimag mod syd, og Bayan Ölgii Aimag mod vest.

Uvs Aimag har fastlandsklima. Gennemsnitstemperaturen svinger fra sommer til vinter mellem +30° C og -42° C, nogle gange endda helt ned til -50° C.

Etnisk er Uvs Aimag meget blandet. Af de 90.100 indbyggere er 40.1 % Dörvöd-mongoler, 35.4% Bayad-mongoler, 16.3% Khalka-mongoler, 6% Hoton-folk, og resten er folk som Kazaker, Torgut-mongoler, Urianhai-mongoler og Uzbeker.

Dörvöd'erne og Bayad'erne, som udgør størstedelen af befolkningen, er nogle af de ældste stammer, som har boet i Mongoliet længe før Chinggis Khan grundlagde det mongolske storrige.

Disse folk er også omtalt i den berømte bog om "Mongolernes hemmelige historie".

Dörvöd'erne og Bayad'erne har en særpræget tradition og kultur. Deres historie er fyldt med mange dramatiske hændelser.

I 1600-tallet på den tid efter 1644, hvor Manchuerne koloniserede mongolerne og fik magten over dem og hele Kina, rejste forfædrerne fra Dörvöd, Bayad og Torgut sig til kamp under ledelse af Galdan Boshigt mod de fremmede kolonisatorer.

Khalkha-prinserne i øst undlod at komme dem til hjælp. De led nederlag og var derfor tvunget til at forlade deres hjemland. De drog vestpå og slog sig ned på stepperne nær det Kaspiske Hav. Vore dages kalmykker er deres efterkommere.

Uvs Aimag kaldes også "Dalen med de store søer". I området ligger blandt andre Mongoliets største saltsø Uvs (3.550 km²) og Hiargas (1.360 km²).

Landet gennemløbes af mere end 400 floder og vandløb. Der er mange mineraler i jorden for eksempel: Salt, naturlig soda, jern, kobber og molybdæn. Uvs Aimag er kendt for sine helbredende mineralkilder.

Landbrug er hovederhverv. Aimagen har omkring 1.500.000 stykker husdyr. Man dyrker også jorden lidt. Industrien er af mellemstørrelse på en mongolsk skala.