Hovd Aimag

Arealet af Hovd Aimag er 76.000 km² (det svarer til 1.7 gange Danmark) med en grænse til Xinjiang i Kina. Af en befolkning på 80.000 er 80 % under 35 år.

Omkring 32 % af befolkningen bor i hovedbyen Hovd, det administrative centrum. Andre 38 % bor i sum (distrikt) centre. De resterende lever som hyrder.

Landet kan deles i 3 karakteristiske områder: Et område i Altai Bjergene, et lavlandsområde omkring de store søer, og den Transaltaiske ørken.

Hovd Aimag er rig på vilde bjerggeder og får, sneleopard, los, ulv, ræv, mår, bisamrotte og hermelin, som lever i de forrevne Altaibjerge. På steppen lever flokke af gazeller, og i den blå himmel svæver høge og ørne.

Ferskvandssøen Har Nuur har sin overflade liggende i 1.132 meter over havet og fylder 575 km², men den er ikke dybere end 7 meter. Hovd Floden, som flyder ud i Har Nuur, er Mongoliets største flod.

Den er 516 km lang med en bredde, der visse steder når op på 140 meter. Der er mere end et dusin søer og 300 vandløb i Hovd Aimag.

Hovedbyen Hovd har en lang historie. Man mener, at Galdan Khan var den første, der grundlagde byen i 1685, hvor han forsøgte at bygge en borg for at beskytte sig mod angreb fra manchuerne. Det mislykkedes for ham. Men han gav ikke op og byggede et nyt fort på bredden af Buyant floden.

Den erobrede manchuerne dog også. Bygningen blev ikke ødelagt, og manchuerne brugte den som garnison. Omkring slog 400 mongoler og 100 kinesere sig ned. Borgen fungerede ikke som garnison længe, men blev snart et handelscenter.

I midten af 1800-tallet boede der mange kinesiske og russiske handelsmænd. Der boede kun få mongoler. Men med bygning af lamaistiske klostre og templer flyttede flere til. I 1870 bestod byens befolkning af 400 mongoler, 300 russere og 2.300 kinesere.

I årtier var byen Hovd Vestmongoliets handels-, transport- og religiøst center. I 1930erne blev den administrative og territoriale struktur ændret.

Hovd landet blev opdelt i 3 aimag: Bayan Ölgii, Hovd og Uvs. Byen Hovd har dog bevaret sin betydning for Vestmongoliet. I Hovd Aimag bor der idag repræsentanter fra 19 forskellige stammer.