Hentii Aimag

Hentii Aimag ligger øst for Ulaanbaatar med grænse til Rusland i nord, Dornod Aimag og Sühbaatar Aimag i øst, Dornogov' Aimag i syd og Töv Aimag og Selenge Aimag mod vest.

Hentii Aimag fylder 82.000 km², knap dobbelt så stor som Danmark, og er et utroligt smukt område.

Den nordlige del er dækket af bjerge, Hentii kæden, som har givet navn til provinsen. Disse bjerge har ikke særligt høje toppe, men er dækket af tæt skov.

Floderne fra disse bjerge breder sig ud i dalene i takt med, at de forlader bjergkæden og når sletterne. Den centrale og sydlige del er bakket sletteland med græs, hvor der er særlig gode betingelser for græssende dyr.
 
Kilder findes både i bjergene og på slettelandet. Mod nord findes den varme kilde Onon i Onon floddalen. Desuden findes kolde kilder i søerne Tars og Gurvan Nuur. I syd findes der en kilde ved Avraga Toson, hvor der også findes helbredende mudder.

Historisk kan provinsen prale med mange monumenter. Dalen mellem floderne Onon og Herlen betragtes som Chinggis Khans fødested, hvor han voksede op som dreng. Resterne af det såkaldte "Chinggis Khans Store Palads" er blevet lokaliseret til hvor Tsenher Gol flyder ind i Herlen floden.

Ifølge historiske kilder (Mongolernes Hemmelige Historie) skal Chinggis Khan være begravet i Burhan Haldun bjergene. Dér har man nu rejst et monument for ham i granit.

Den Hemmelige Historie findes ikke mere på mongolsk, men er oversat fra en kinesisk udgave. Oversættelse af navne fra kinesisk til mongolsk er meget vanskeligt, for eksempel hedder Chinggis Khan på kinesisk Chengji Sihan.
 
Den hemmelige historie fortæller at Chinggis Khan blev født ved et bestemt bjerg, men navnet på kinesisk er uforståeligt. Det har dog ikke fået de lokale til at afstå fra at gøre Hentii til Chinggis Khans land. Alle småbyer forsøger at slå sig op på, at Chinggis Khan blev født netop dér.

Befolkningen i Hentii Aimag er på 63.000 mennesker. Det svarer til en større dansk provins by. Befolkningen udgøres af khalkha mongoler og buryat mongoler. Det administrative og kulturelle center ligger i byen Öndörhaan med en befolkning på 16.000.

Den ligger ved Herlen flodens bred midt i aimagen. Navnet betyder "høj konge". Byen ligger 330 km øst for Ulaanbaatar. Byen har mange træhuse, da der er skov tæt ved.

I byens udkant ligger Gundgavirlan klosteret, bygget i 1660 og fra 1757 bolig for den første filosofiske, religiøse skole i Mongoliet. I sin storhedstid boede der 1000 munke. Klosteret blev lukket i foråret 1938 af stalinistiske kræfter og alle munke sendt bort eller slået ihjel.

Bygningerne fik lov at stå frem til 1950erne, hvor de blev revet ned. Klosteret genopstod i en ger i 1990. I 1992 begyndte man at genopbygge klosteret. Da der ikke findes fotografier af, hvordan det tidligere så ud, genopbygges det efter hvad folk kan huske. I dag bor der 70 munke i det.

254 km nordøst for Ondorhaan ligger Dadal, som i lang tid har gjort krav på at være Chinggis Khans fødested. Det har i lang tid været feriested for den kommunistiske elite og rige udenlandske turister. Stedet er meget smukt med kølig skov, små søer og frodige enge. Selv om naturen er hovedseværdigheden, kan man også se en statue af Chinggis Khan rejst i 1962.

Det er underligt, at sådan en overhovedet blev bygget, da kommunisterne betragtede Chinggis Khan som en grim feudal krigsherre. Man mener, at statuen blev rejst i anledning af Chinggis Khans 800 års fødselsdag.

Det var et højtstående medlem af det kommunistiske partis centralkomite, Tomor-Ochir, som stod for byggeriet. Han blev betragtet som en trofast kommunist og en glødende nationalist.
 
Efter at statuen var bygget mistede han sin officielle position og blev udvist fra Ulaanbaatar. Han blev arbejder på et savværk i Tosontsengel, Zavhan Aimag. Senere blev han museumsdirektør i Darhan. Flere år senere fik han en mystisk død, han blev slået ihjel med kølleslag i hovedet. Man fandt aldrig morderen.

Kunstneren, som havde udhugget statuen mistede også sit job. Det vides ikke, hvorfor statuen ikke blev ødelagt. Måske fordi den stod så langt ude på landet, måske for at trække turister til, måske fordi nogen i centraladministrationen i virkeligheden var i familie med Chinggis Khan.

Hentii Aimag er rig på vilde dyr, og er et yndlingssted for vestlige jægere. Det mest udbredte erhverv er husdyravl med heste, kvæg og får. Det udgør 90 % af Hentiis husdyr produktion. Hentii Aimag er berømt for sin hesteopdræt og for de hurtigste heste i Mongoliet.