Gov'altai Aimag

Gov'altai Aimag ligger i det sydvestlige Mongoliet, hvor området grænser op til Hovd Aimag i øst, Zavhan Aimag i nord, Bayan-Hongor Aimag i vest og den kinesiske provins Indre Mongoli i syd.

Gov'altai Aimag har et areal på 142.000 km². Det svarer til lidt mere end 3 gange Danmark. Det meste af provinsen er fyldt af de østligste udløbere af Altai Bjergene og dele af Trans-Altai Gobi med flere bjergmasiver som Tahiin Shar Nuruu og Altai Bogd, som er dele af Gobi Tian Shan (De himmelske Bjerge).

Bjergområderne er adskilte med store fordybninger (dale), som på almindeligt mongolsk kaldes gov'. Provinsens højeste bjerg er Sutai, som med sine 4.090 meter over havet ligger på grænsen til Hovd Aimag.

Provinsens landskab er typisk ørken og halvørken med store bassiner fyldt med masser af sand. Nordfra flyder en stor sandbunke, Mongol Els, ind i provinsen. I den sydlige del findes en del oaser. Kun i aimagens nordøstlige del får smeltevandet fra HangaiNuruu landet til at være frugtbart nok til husdyrbrug og landbrug i større mængder. Det er også dér de fleste folk bor.

I Gov'altai Aimag lever der mange sjældne vilde dyr, som for eksempel: bjergged (Argali), vildged (Ibex) sneleopard, vildkamel (Havtagai), steppeantilope, gobibjørn (Mazaalai) og vildsvin. Den store flotte og endnu ikke ødelagte natur er gjort til Mongoliets største beskyttede område: Det Store Gobi Reservat.

I Gov'altai Aimag lever der 62.700 mennesker. Byen Altai (1.500 indbyggere) er provinsens administrative center, som ligger 1.000 kilometer fra Ulaanbaatar.

Hovederhvervet er nomadedrift. Der lever 1½ millioner husdyr. I den nordlige del af provinsen er et stort kunstvandingssystem, Guulingiin Tal, som vander over 1.000 hektar marker. I oaserne har man haft gode resultater med at dyrke æble og vindruer samt bomuld.