Dundgov' Aimag

Dundgov’ Aimag betyder Central Gobi og ligger midt i Mongoliet med Töv Aimag mod nord, Dornogov’ Aimag (Øst Gobi) mod øst, Ömnögov’ Aimag (Syd Gobi) mod syd og Övörhangai (Syd Hangai) mod vest.

Provinsen er med sine 78.000 km² knap dobbelt så stor som Danmark. Det meste af området er dækket af grønne græssletter i nord og knap så grønne i syd.

Hist og her er landskabet bakket og har nogen vegetation, ofte med lunde af popler eller pil. Den bedst kendte bjergkam, Delgerhangai med højder op til 1.913 meter over havet, ligger mod sydvest. Byen ligger 260 km syd for Ulaanbaatar.

Befolkningen er på ca. 50.000 personer, svarende til 1 % af Danmarks befolkning. Den er i visse år, når det går godt for nomaderne, mindre end antal husdyr i provinsen.

Provinsens hovedstad, Mandalgov’, ligger midt i området. Den blev grundlagt i 1942, hvor den bestod af 40 ger. Den er således en af de nyeste provinshovedstæder, nu med en befolkning på 17.000 indbyggere.

Byens lille museum fortæller lokalhistorie, delt i en naturhistorisk enhed og en kulturel enhed. I den sidste er der blandt andet en Buddha-broncefigur, som Zanabazar lavede en gang i 1600-tallet. Der kan også ses nogle tangkhaer.

Dashgimpeliin Hiid: I 1936 lå der 53 buddhistiske klostre og templer i Dundgov’ Aimag. Året efter havde det stalinistiske styre i Mongoliet ødelagt dem alle. I 1991 blev det første tempel, Dashgimpeliin Hiid, åbnet for de troende og offentligheden i den nordlige del af Mandalgov’. Templet er meget lille. Det består kun af en stor ger, men der er stor aktivitet i geren.

Mandalin Har Ovoo: Nordvest for byen ligger en lille pavillon på en bakketop, hvorfra der er en smuk udsigt over byen. På toppen af Mandalin Har Ovoo er der et mindesmærke for »Det evige venskab mellem Den Mongolske Folkerepublik og Sovjetunionen«.

Erhverv og økonomi: Provinsen er en af de fattigste i Mongoliet. Hovederhvervet er husdyrhold, hvor især kamel-, gede- og fåreavl er fremtrædende. Provinsen har det tredjestørste antal kameler.

Mærkværdige landskaber: I provinsens sydligste del ligger Ulaan Suvraga, som er et særligt øde og goldt område. Man kunne kalde det et slags månelandskab eller den farvelagte ørken. Mens denne del for millioner af år siden lå under havets overflade, blev landet eroderet.

Man kan finde mange havfossiler og muslingeskaller. I dette område findes også oldgamle klippemalerier. Omkring 70 km øst for Mandalgov’ findes et underligt område, Ih Gazarin Chuluu, med spidse klippestykker stikkende op af jorden.
 
Nord for hovedstaden ligger Baga Gazarin Chuluu, med sære fladtoppede klippeformationer. Den højeste top rager op til 1.768 meter over havet. Længst mod vest i provinsen ligger et lille bjergområde, Ongin Hiid, hvor det fortælles, at der findes tempelruiner.

I den østlige del på grænsen mellem Olziit sum og Ondorshil sum ligger et arkæologisk fundsted, hvor man fandt et 300.000 år gammelt menneskeskelet. Det befinder sig nu på det naturhistoriske museum i Ulaanbaatar.