Dornod Aimag

Dornod Aimag er det østligste amt i Mongoliet med grænser mod nord til Chitaregionen i Rusland og mod øst til Holonbuir, Xiangan og Xiliingol områderne i Indre Mongoli, Kina samt mod vest til de mongolske amter Hentii Aimag og Sühbaatar Aimag. Dornod Aimag dækker 123.000 km² (næsten 3 gange så stort som Danmark) med en befolkning på 90.000 (1,4 person pr. km²).
 
Halvdelen af befolkningen bor i Choibalsan, aigmagens største by og hovedstad. Administrativt underopdeles i 15 distrikter (sums) eller i 90 produktionsenheder (baga). Størstedelen af befolkningen er khalkhamongoler, men der bor også buriat-, barga- og uzemchinmongoler.

Hovedstaden Choibalsan blev grundlagt i 1800-tallet. Den har en befolkning på 37.000 mennesker og ligger 625 kilometer fra Ulaanbaatar. Byen hed tidligere Sainbeisiin Hüree efter mongolprins fra Sainbeis Sanraidorj banner. Byen ligger i et knudepunkt af karavaneveje mellem Sibirien, Manchuet, Kina og Mongoliet. I 1923 fik byen et nyt navn, Bayan Tümen og blev det administrative center for den nyoprettede Dornod Aimag.
 
For at fejre Den Mongolske Folkerepubliks 20 års jubilæum i 1944 blev byen omdøbt til Choibalsan. Byen er opkaldt efter Choybalsan (1895-1952), en af folkerepublikkens frihedskæmpere, som blev leder af landet i 1939 til sin død i 1952. Typisk for landet er bakket slette, som strækker sig over hundredvis af kilometer over størstedelen af aimagen. Mod nordøst ligger Mongoliets laveste punkt, kun 554 meter over havets overflade, ved søen Hoh Nuur. Et hjørne af Henii Bjergene når ind i Dornod Aimag med skovklædte bakker, som bugter sig langs floderne Onon og Ugalz.
 
Der er flere andre floder i området: Ulz, Herlen, Khalkha og Nomrog samt en stor smuk sø Buir. Den ligger på grænsen til Kina med et vandspejl 581 meter over havet med en vandoverflade på 615 km². Den er over 21 kilometer bred og 40 kilometer lang med en dybde ned til 10 meter med mange slags fisk. Man har regnet ud, at der må være mere end 20.200 m³ vand i den.
 
Xiangan Bjergene rager fra Indre Mongoli i øst ind med udløbere, som er kendt for sit smukke landskab. Dornod Aimag er kendt for sin grønne steppe. Man har bestemt mere end tusinde forskellige plantearter på den. Et af de sjældne dyr, den hvide steppeantilope, lever vildt i Dornod Aimag. I hele verden er der omkring 300.000 af disse dyr, og 70 % lever i Dornod Aimag.

Geologer har studeret Dornod Aimagen grundigt og fundet kul, olie, fluor spat, metaller, uranium, guld, og sølv. Der er nogen minedrift i gang, og man forestiller sig at det er en af fremtidens aktiviteter. Aimagens økonomi er baseret på hyrdedrift. Der er 800.000 dyr, hvoraf 65 % er privat ejendom. De fleste er forbundet til landbruget, hvor man dyrker græs til hø og foder. Man bruger dyr til transport. Laver smør og brød af lokale produkter. Aimagens befolkning er selvforsynende.

Der er del mindre foretagender som forarbejder landbrugsprodukterne, og mange nye små foretagender dukker op i denne tid. I Choibalsan er der en del industri, som for eksempel et slagteri, kødpakkeri, uldvaskeri, melmølle, tæppefabrik og en fabrik, som laver levnedsmidler.

Infrastrukturen er lidt bedre udviklet end almindeligt er i Mongoliet. Man har jernbane, veje og fly. Man forsøger at tiltrække udenlandsk teknologi og kapital med mulighed for 'joint ventures' (fælles eventyr). Man samarbejder med foretagender i Rusland og i Kina. Desuden leder 2 amerikanske oliekompanier efter olie i Tamsag Bulag-området. Snart kommer japanske geologer for at lede efter metaller. Man ønsker også at øge interessen for turisme.