Bulgan Aimag

Bulgan Aimag har grænse i nord til Rusland (Sibirien), i øst mod Selenge Aimag og Tov Aimag, i syd til Övörhangai Aimag for en kort bemærkning og i vest til Arhangai Aimag og Hövsgöl Aimag. Provinsens areal er på 49.000 km² (Danmark er 43.043 km²).

En mindre bjergkæde op til 2.000 meter over havet deler provinsen i to dele. I bjergene er der mange dyr, både vilde (elk) og husdyr. Den nordlige del af aimagen er dækket af frodig skov (30%). Floden Selenge, Mongoliets længste flod, afvander området, som er meget frugtbar. Der er et landbrug på 50.000 ha, som dyrker hvede, grønsager, kartofler og afgrøder til foder. Der er som alle andre steder i Mongoliet et stort husdyrhold og nomadedrift.

Den sydlige del er tørt sletteland med græsgange. Der kan ses rester af et par vulkaner, Uran Togoo og Högnö Khan. Det højeste bjerg i aimagen er Mogod (2.139 m.o.h.). I Teshig sum kan man finde et smukt område, Eg Tarvagtain Bilcher, med floder, bjerge og skove. I hele aimagen bor ca. 52.000 mennesker, flest khalkha, men også mange buryatter.

Hovedstaden er Bulgan med 13.000 indbyggere. Den ligger midt i provinsen og er det administrative, kulturelle og økonomiske centrum. Byen er vokset op på det sted, hvor der tidligere lå et kloster, Vangiin Hüree. Der boede Prins Daichin Vang Handdorj, som var en betydningsfuld statsmand før Mongoliet blev republik i 1924. Han var blandt andet udenrigsminister i den regering et frit Mongoli dannede i 1911. Byens museum fortæller mest om lokale naturforhold og lokalhistorie.

Mongoliets næststørste by, Erdenet ligger 68 km nordøst for Bulgan. Erdenet tilhører området geografisk, men ikke administrativt. Den udgør sin egen aimag ligesom Ulaanbaatar og Darkhan-Uul.

Lufthavnen ligger 2½ km mod nordvest. I samme retning går vejen til Moron, hvortil der er 353 km. Der er 318 km til Ulaanbaatar.

Historie og seværdigheder: Et par km nordvest for Bulgan blev der i 1992 bygget et tempel, Dashchoinhorlon Hiid med 30-50 munke. Som så mange andre steder i Mongoliet erstatter det klostre som blev ødelagt i 1937. Det gamle kloster havde omkring tusind munke. I Bulgan Aimag finder man ruinerne af byen Baibalyk, som stammer fra Uigur Khaganate perioden (750-850).
 
I Bulgan Aimag ligger også Prins Tsogt Taij's palads. Han var frihedskæmper for et frit Mongoliet. I foråret 1921 slog mongolske tropper sig sammen med Den Røde Hær for at trænge Den Hvide Hær ud af Mongoliet. Den Hvide Hærs leder Baron Ungern von Sternberg blev taget til fange i byen Bulgan.