Seværdigheder og kulturelle begivenheder

I Ulaanbaatar
 

Sukhbaatar Pladsen
med rytterstatuen af revolutionsshelten Sukhbaatar, som døde i 1923. Hans sarkofag står for enden af pladsen foran Parlamentsbygningen står de nyopførte statuer af Chinggis Khan (i midten), Khubilai Khan og Ogedei Khan.

Til højre for pladsen ligger det grå Kulturpalads og det lyserøde Statsteater for Opera og Ballet. Til venstre for pladsen i den røde bygning er Mongoliets Børs. På hjørnet ud mod hovedgaden ligger hovedpostkontoret. 

Stormagasinet (State Department Store)
Det kan være en oplevelse at gå rundt i Stormagasinet, både for at se og for at købe. Souvenirafdelingen er på 4. etage.

I centrum
er der en del butikker og langs de større gader er der snesevis af små boder og kiosker. Souvenirs, musik, bøger på engelsk, landkort m.v. kan købes i museernes butikker, men priserne er ofte højere end andre steder.

Museer
Det koster et mindre beløb i entré. De fleste museer har lukket en dag om ugen. Det er ikke samme dag for alle. Det er muligt at fotografere inde i museerne, men det koster noget.

Nationalmuseet
med interessante samlinger, der viser Mongoliets historie, traditionelle kultur og nomadetilværelse, samt mange fine dragter.

Naturhistorisk Museum
Her er samlet udstoppede eksemplarer af alle de dyr, fugle, fisk og insekter, der findes i hele Mongoliet samt eksempler på mange træer og planter. Trækplastret er den store dinosaurudstilling med rigtige skeletter.

Zanabazar Museet
Kunstmuseet rummer en meget fin samling af mongolske kunstværker. Der er både billeder, skulpturer, instrumenter og andet helt fra Mongoliets fortid til nutiden. Zanabazar, født omkring 1635, blev Mongoliets første buddhistiske leder. Han var også en stor kunstner.

Det Mongolske Kunstgalleri
er forholdsvis nyt og har en fremragende udstilling af moderne og unik mongolsk kunst, malerier og skulpturer.

Museet for Geologi og Mineraler
i det tidligere Lenin Museum er især relevant, hvis man interesserer sig for sten og landets undergrund og minedrift.

Jagtmuseet
er et lille museum, men har en imponerende samling af forskellige pelsdyr.

Jernbanemuseet
er udendørs ved stationen. Der er lokomotiver fra den Transmongolske jernbanetid.

Bogd Khans Vinterpalads
består af 2 afdelinger. Selve boligen med sale og flot interiør fra tiden før kommunismen. Bogd Khan var Mongoliets sidste "gudekonge". Den anden del er hans templer med mange religiøse kunstgenstande.

Klostre
Det er tilladt at overvære messerne og at gå rundt inde i tempelrummets udkant - men altid venstre om (som uret/solen). Det er i orden at fotografere udendørs, men det koster dollars at gøre det indendørs, og mange dollars for videooptagelser.

Gandan Klostret
nu det største i Mongoliet, blev ikke ødelagt i den kommunistiske periode som de fleste andre klostre. Det har været i funktion fra starten af 1838. Der er flere bygninger til forskellige formål.

Chojin Lama Kloster
Museum fra 1904 - Religionsmuseet - blev lukket som kloster i 1938 og åbnet 1942 som museum. Her er mange religiøse kunstgenstande og især Tsam-masker. Her kan man også opleve Tsam-dans udendørs. Souvenirbutikken er velassorteret, også med bøger og landkort.

Teatre og cirkus
Det er muligt at se film i biografen eller at komme i teater (kun på mongolsk). Vil man gerne høre musik, opera og ballet er der Statsteatret for Opera og Ballet. Folklorekoncerter er også en mulighed, især om sommeren.

I National Academic Drama Theatre eller i Det Statslige Børne- og Ungdomsteater
er der forestillinger med mongolsk folkemusik og dans, contortionistoptræden ("slangemenneske"), strubesang og forskellige instrumentalnumre med bl.a. hestehovedviolin. Det er bedst at bestille billetter på forhånd, men de kan også købes samme dag.

Det er muligt at købe bånd/Cd’er med musikken, men det er en god ting at checke, om der er noget på, og om kvaliteten holder. Helst med det samme, før man forlader teatret.

Det Mongolske Statscirkus
Om sommeren er der forestillinger i Det Mongolske Statscirkus i den runde cirkusbygning med det blå tag. Billetter skal helst bestilles på forhånd. Imponerende er som regel akrobaterne og jonglørerne.

Naadam - nationalfest
Den mongolske nationalfest med 3 traditionelle sportsgrene brydning, hestevæddeløb og bueskydning afholdes hvert år 11.-13. juli. Det er et stort tilløbsstykke i Ulaanbaatar, hvor brydning og bueskydning foregår på stadion, og hestevæddeløb med børn som ryttere foregår i byens udkant. Billetter skal bestilles i meget god tid. 
 
Naadam
Det kan være nok så interessant at opleve Naadam et mindre sted. Her er der mulighed for at gå rundt blandt de "optrædende", og få lokalbefolkningen og hestene på nærmeste hold. Det koster heller ikke noget.

Det er ikke alle steder, der er bueskydning. Disse folkefester kan også forekomme på andre tider for at fejre et byjubilæum o. lign.